Un grup de locuitori din zona respectivă au atacat în Instanță cele două hotărâri, ca urmare a faptului că locuințele acestora este în imediata apropiere a gropii de gunoi temporare. Realitatea este că aceștia sunt obligați să suporte toate neplăcerile create de amplasarea gropii de gunoi: mirosul pestilențial, gândaci, câini vagabonzi etc.

Tribunalul Maramureș le-a dat dreptate reclamanților, dispunând anularea în parte a celor două HCL, anulând destinația terenului cu titlu de „groapă de gunoi”. Hotărârea emisă de către Tribunalul Maramureș nu este însă definitivă, putând fi atacată cu apel de către UAT Sighet. Totodată, Tribunalul obligă CL Sighet la plata de cheltuieli de judecată în sumă de 6.500 lei.

Practic, dacă Hotărârea va rămâne definitivă prin neatacare cu Apel sau menținerea acesteia în faza de Apel, atunci groapa de gunoi temporar de la Teplița se va închide, urmând ca operatorul de colectare a gunoiului menajer, SC Herodot Grup SRL, să transporte gunoiul în alt județ, cel mai probabil în județul Bihor. Acest fapt va avea un impact financiar foarte ridicat, facturile la gunoi plătite de către populație și agenții economici urmând să crească foarte mult.

În Hotărârea emisă de către Tribunalul Maramureș se reține că „studii de impact asupra sănătății publice au fost emise de ulterior stabilirii amplasamentului depozitului de deșeuri prin hotărârile de consiliu local atacate. Așadar, pentru o reducere a distanței de 1.000 metri, autoritatea publică locală nu avea fundament. [...] Atunci când vorbim despre un depozit de deșeuri, distanța minimă de protecție sanitară este de 1.000 m. Or, din Planul de încadrare în zonă a platformei, depus la fila 203, reiese că există locuințe situate la distanțe de 41 m, 47 m, 10 m, 108 m, 123 m, 133 m, 162 m, 190 m, 67 m (aspect reținut și în conținutul studiului de impact întocmit de Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj)”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și