Insolatia este predictibila si se poate preveni cu usurinta. In caz contrar, riscam o serie de efecte adverse de la arderea suprafetei pielii pana la stari de greata, voma, frisoane si temperatura ridicata. In cazuri severe, pielea poate ajunge sa prezinte pustule, ca urmare a arsurii provocate, motiv pentru care este indicata vizita la un cadru medical.

Cu toate acestea, pentru a o preveni, brosurile Mayo Clinic recomanda o serie de pasi pe care ii puteti urma:

Purtati haine lejere. Excesul de imbracaminte nu va permite organismului dumneavoastra sa se raceasca in mod corespunzator.
Protejati-va impotriva arsurilor solare. Insolatia afecteaza capacitatea organismului de a se raci. Protejati-va in aer liber cu o palarie si ochelari de soare cu lentile mari si nu uitati sa utilizati o protectie solara cu spectru larg, cu un SPF de cel putin 30. Aplicati protectia solara cu generozitate si aplicati din nou la fiecare doua ore – sau mai des, daca mergeti la inot sau transpirati.
Consumati multe lichide. Hidratarea va ajuta sa mentineti o temperatura normala a corpului.
Fiti atenti in cazul in care luati medicamente care pot afecta capacitatea organismului de a ramane hidratat si disipa caldura.
Nu lasati niciodata pe cineva intr-o masina parcata. Aceasta este o cauza comuna a deceselor copiilor, provocate de caldura. Atunci cand este parcata la soare, temperatura din masina se poate ridica la peste 30 de grade in 10 minute.
Evitati pe cat posibil cele mai calde ore ale zilei (12-17). In cazul in care nu se poate evita activitatea obositoare in vreme calda, consumati multe lichide si odihniti-va in mod frecvent intr-un loc racoros. Incercati sa programati munca fizica pentru partile mai reci ale zilei, cum ar fi dimineata devreme sau seara.
Daca participati la un eveniment sportiv intens sau activitate in vreme calda, asigurati-va ca exista servicii medicale disponibile, apropiate, in cazul unei situatii de urgenta.
Daca se intampla ca pielea dumneavoastra sa sufere arsuri grave, nu incercati tratarea acestora acasa si cu atat mai mult nu atingeti pielea pentru a nu o irita mai tare. Purtati haine cat mai largi si prezentati-va de urgenta la medicul dumneavoastra.

In cazul aparitiei pustulelor, nu le spargeti si asigurati-va ca aveti la indemana apa, tot timpul, pentru a restabili nivelul de hidratare din corp. De asemenea, uleiurile naturale, precum uleiul de cocos, sunt foarte bune cicatrizante, ajutand pielea sa se refaca intr-un ritm mai rapid.


Preluare: ZiarMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și