Exporatorul american Barry Clifford susține că a găsit resturile navei eșuate la 25 decembrie 1492 la șapte kilometri de insula denumită de explorator Hispaniola și că acestea ar putea fi scoase la suprafață în mai puțin de un an, precum și că ar putea sta la baza unui nou muzeu în Haiti, după cum semnalează miercuri cotidianul El Mundo.

"Santa María" a eșuat pe nisip în apropierea insulei Hispaniola, însă locul exact al naufragiului a rămas o enigmă pentru istorici. Navigatorul Columb arată în jurnalul său că a folosit o parte din lemnul ambarcațiunii pentru a construi prima colonie spaniolă, denumită Fuerte de Navidad, însă indică de asemenea faptul că resturile corabiei rămăseseră în golful din apropiere la câteva zile după naufragiu.

Barry Clifford explică faptul că acesta a fost motivul pentru care a decis să exploreze fundul mării, în căutarea rămășițelor corabiei lui Columb. El spune despre sine că nu este arheolog, ci explorator marin și că nu și-a propus să păstreze ceea ce ar putea găsi, ci să scoată resturile corabiei din apă și să le expună într-un muzeu care să ajute economia din Haiti. "Toate informațiile geografice și legate de topografia și arheologia submarină sugerează faptul că este vorba de cunoscuta corabie a lui Columb", susține el.

Pasionat din copilărie de căutarea de comori, Clifford este de meserie istoric și deține o companie mică de construcții, cu ale cărei profituri reușește să-și finanțeze explorările marine. La sfârșitul anilor 70, Clifford a scos din largul coastelor orașului britanic Plymouth o barcă din secolul 18 și apoi a găsit resturile unei cunoscute ambarcațiuni de pirați, "Whydah", care naufragiase în 1717 în largul statului american Massachusetts.

A reușit astfel să recupereze până la 200.000 de obiecte, printre care 10.000 de monezi care sunt expuse itinerant și într-un muzeu din Provincetown.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și