Chiar dacă întreg Maramureşul are de oferit numeroase atracţii pentru turişti, aceştia preferă zona Maramureşului voievodal, situat în partea nordică a judeţului, la graniţa cu Ucraina sau „peste Deal” cum spun riveranii. Vestite în întreaga lume sunt Valea Izei, Valea Vişeului dar şi Borşa.

Pentru Crăciunul din 2015, pensiunile s-au pregătit încă din luna septembrie cu oferte dintre cele mai variate : de la pachete turistice pentru gurmanzi până la sejururi pentru iubitorii de schi. „Cel puţin 440 de pensiuni şi moteluri rurale au intrat deja în febra pregătirilor de Crăciun pentru a primii turiştii. Din estimările noastre, mai bine de 40% din locuri au fost deja rezervate până la începutul lunii noiembrie, iar acumi gradul de ocupare este undeva la 70%. Majoritatea turiştilor care şi-au rezervat locurile provin din sudul ţării, Banat şi Dobrogea cât şi numeroşi străini care aleg ca destinaţie de vacanţă Maramureş atât pentru Crăciun cât şi pentru Anul Nou. Oferta de Crăciun e una mai veselă în ton cu importanţa religioasă a sărbătorii”, a afirmat Victoria Berbecaru, preşedintele ANTREC Maramureş.

Turiştii care au ales să petreacă sărbătoarea Naşterii Domnului la sat vor avea partea de mâncăruri tradiţionale, vor primi colindători sau vor merge la colindat împreună cu gazdele pensiunii.

„Din experienţa altora am dedus că românii, dar şi străinii doresc să marcheze Naşterea Mântuitorului religios, să meargă la colindat şi să primească la rândul lor colindători. De asemenea, românii cât şi străinii vor fi invitaţi în noaptea de Ajun la biserică pentru a participa alături de întreg satul la slujba religioasă, fireşte cei care vor dori să participe. Cei care vor alege să rămână în pensiune pot primi colindători sau împreună cu alte câteva persoane vom pleca la colindat prin sat câteva ore pentru a simţi atmosfera Crăciunului de altădată”, a spus Victoria Berbecaru.

În ce priveşte bucatele care vor fi servite în funcţie de alegerea turiştilor, în seara de Ajun se vor pune pe masă preparate de post sau obişnuite.

„Românii, îndeosebi cei care respectă tradiţiile din strămoşi, doresc ca în seara de Ajun la masă preparatele să fie de post, însă există o categorie care preferă mâncarea tradiţională. De regulă, turiştii ne precizează din timp dacă doresc mâncare de post sau mâncare obişnuită. Turiştii caută pe timpul şederii în sat să consume doar preparate tradiţionale şi pe cât posibil gazdele satisfac aceste cerinţe. Partea bună e că mai toţi proprietarii pensiunilor, gospodari fiind, au în propria ogradă cele necesare unei mese tradiţionale. Ştiu că nu vor lipsi de pe masă preparatele de porc, cozonacii, piftia, sarmale cu cârnaţi afumaţi, toba, caltaboşii, vinul de casă şi nelipsita pălincă”, a precizat Victoria Berbecaru.


Preluare: VoceaTransilvaniei.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și