Programul include o vizită la Centrul Blue Dot pentru copiii şi familiile refugiate din Ucraina, coordonat de UNICEF şi parteneri locali, la punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Republicii Federale Germania, ministrul Schulze va purta discuţii cu angajaţii UNICEF şi cu refugiaţi şi se va întâlni cu Mircea Abrudean, şeful Cancelariei prim-ministrului României.

"Tema discuţiei va fi situaţia de la frontiera româno-ucraineană, în special situaţia umanitară şi ajutorul pentru refugiaţii din Ucraina, precum şi subiectele actuale de politică externă", se precizează în comunicat.

Ulterior, oficialul german va vizita o tabără de tranzit pentru refugiaţi, aflată în apropiere.

"Războiul lui Putin împotriva Ucrainei produce suferinţe incomensurabile femeilor, bărbaţilor şi copiilor din Ucraina. Mai ales copiii suferă de pe urma acestui război. Mulţi copii se refugiază împreună cu mamele lor, însă mulţi călătoresc fără părinţi, singuri sau însoţiţi de alte rude, vecini sau cunoscuţi. Pentru aceşti copii, Centrele UNICEF Blue Dot sunt un adăpost important şi un prim punct de contact. Mulţumesc autorităţilor române, personalului UNICEF şi numeroşilor voluntari pentru angajamentul personal neobosit. Împreună putem depăşi această provocare şi îi putem sprijini pe cei care caută protecţie", a transmis Svenja Schulze, citată în comunicatul menţionat.

Conform aceleiaşi surse, Germania este al doilea cel mai mare contributor al UNICEF, numai Ministerul Federal al Dezvoltării Economice şi Cooperării (BMZ) asigurând în anul 2021 finanţări de aproximativ 621 de milioane de euro. În prezent, BMZ mai pune la dispoziţie încă două milioane de euro, fondurile suplimentare permiţând în special copiilor şi tinerilor traumatizaţi de război şi migraţie forţată să aibă acces la îngrijire psihosocială.

"Centrele Blue Dot conduse de UNICEF oferă sprijin şi protecţie, precum şi servicii esenţiale în mod specific copiilor şi familiilor refugiate (...). Centrul Blue Dot din Sighet funcţionează din data de 1 martie 2022, iar de atunci a oferit sprijin pentru mai mult de 5.000 de persoane (dintre care 40% sunt copii). În total, 26 de astfel de centre au fost înfiinţate până în prezent de-a lungul căilor de evacuare. Fiecare centru poate sprijini între 3.000 şi 5.000 de persoane pe zi", se mai menţionează în comunicat.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și