Tabara Archeus se desfasoara intr-o galerie si un atelier improvizate la casa sefului Directiei de Cultura Maramures, Ioan Marchis, care gazduieste anual acest evenimentul artistic. In aer liber, inspirati de zumzetul gazelor, de ciripitul pasarilor, dar si de frumusetile locului, artistii dau frau liber imaginatiei. Nu mai putin inspirati se dovedesc scriitorii, care profitand de tema “Arta fara ocolisuri”, abordata in cadrul taberei din acest an, vorbesc fara perdea despre evenimentele care influenteaza viitorul artei si culturii maramuresene.

„Se intampla evenimente culturale ca in fiecare an - de la literatura, de arta plastica. Mai nou facem dezbateri cu tenta filozofica si cu tenta etnografica. De cand suntem cu Maramuresul in primejdie de a disparea de pe harta Romaniei, deschidem tot mai des discutii in tabara despre ce are mai autentic Maramuresul. Avem aproximativ 12 pictori, avem 30-40 de scriitori, critici de arta, oameni din diferite reviste de cultura”, a declarat Ioan Marchis, organizator.

Surprinsi in chiar in timpul actului de creatie, unii artisti au acceptat sa dezvaluie proiectele pe care le au in lucru si sa impartaseasca mici secrete despre tehnicile care i-au facut remarcati. Mesterul Ioan Muntean a aratat, in fata camerelor de luat vederi, cum poate fi transformata o banala buturuga intr-o sculptura nonconformista.

„Un ochi al lemnului. Va fi un ochi stilizat care va avea mai multa legatura cu crapaturile pe care le va forma lemnul decat cu imaginea in sine. Plecand de la centrul lemnului si crapaturile radiale, acestea vor forma un iris iar la restul incerc doar printr-un joc de volumetrie sa sugerez ochiul”, a declarat artistul din Sighetu Marmatiei.

Muntean lucreaza in paralel si la o troita, pe modelul celor care erau realizate in anii 1.700 si care insista pe simboluri foarte vechi, bazate pe forme romboidale si pe modelul funiei - atat de intalnit pe portile din Maramuresul istoric. Daca in timpul zilei “oamenii artei” muncesc de zor, serile sunt animate de scriitorii, poetii si epigramistii prezenti. Unul dintre maestrii glumelor este Lucian Perta, in jurul caruia se strang toti invitatii taberei de la Ocolis.

„Sunt inevitabilul. Cum spunea cineva: ‘o tabara la Ocolis sau o tabara unde se citeste poezie, fara Lucian Perta este ca o nunta fara lautari’. Faptul ca de la inceput am reusit sa ii conving de necesitatea parodiei, faptul ca de la inceput am incercat si am reusit, zic eu, in fiecare editie sa ii fac sa simta parodia ca pe ceva necesar intr-o tabara de pozie, e un lucru foarte bun si ma mandresc cu el”, a declarat epigramistul, pentru eMaramures.

Printre “greii” editiei din acest an a taberei se numara si scriitorul maramuresean Ioan Grosan, devenit celebru pe plan national si chiar international pentru lucrarile sale. Acesta a marturisit ca este unul dintre veteranii reuniunii de la Ocolis si totodata unul dintre sustinatorii acestui proiect cultural.

„Aici ne intalnim nu doar scriitori de certa valoare din Maramures, dar si scriitori recunoscuti pe plan national si oficial. Si, mai ales, ne intalnim cu un public, cu artisti, sculptori, pictori. E o tabara interdisciplinara. Deci este o adevarata minune ca ea mai exista in conditiile actuale, cand gasim tot mai putini sponsori pentru creatie si cand lumea este mai preocupata mai degraba de politica decat de literatura sau pictura”, a declarat Ioan Grosan.

Pe langa atelierele traditionale, editia din acest an a taberei se remarca prin diversitate, multe dintre activitati, cum e pescuitul, fiind destinate relaxarii artistilor. Serile sunt animate de grupuri si ansambluri populare din judet. Tabara din acest an se va incheia duminica, 7 iulie, cand vor fi decernate si premiile Archeus 2013.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și